Betaalbare keukens, prima, maar mijd de ondergrens

Ook betaalbare keukens moeten een basiskwaliteit bieden. Zou je voor een keuken van onder de 1.000 euro gaan, dan kom je vaak terecht bij bouwpakketten en soms ook bij aanbiedingen van bouwmarkten. Dat is meestal de absolute basic. Deze ultra goedkope keukens dragen weinig sfeer uit en voldoen meer in studentenkamers dan in gezinswoningen. Bij betaalbaar zit je toch aan inbouwkeukens te denken die zo tussen de 3.500 en 7.000 euro verkocht worden. Daarna volgt een hoger segment waarbij vooral het keukenblad luxer uitgevoerd is en vooral de hele opstelling groter wordt. 

Alles telt wel bij elkaar op

Wie op zoek gaat naar een betaalbare keuken kan snel worden overtroefd in een showroom. De verkoper is eraan gewend om je maximale budget als uitgangspunt te nemen en niet als plafond. Bevalt je een leuke keuken en ziet de prijskaart op het keukenblad er redelijk uit, dan blijkt al snel dat deze basisprijs nog aan allerlei invloeden onderhevig is. Kies je een andere kleur, dan volgt er al een meerprijs. Ook extra accessoires laten de prijs omhoog tikken. Er wordt hoog opgegeven van moderne snufjes die bij de keuken kunnen worden geleverd – mits je bijbetaalt. Blijf dus op je ronde langs keukens altijd je eigen wensen trouw en laat je geen nieuwe wensen aanpraten. Want anders ben je zo een eind boven de basisprijs uitgestegen.

Betaalbare keukens maar… ook passende

Gesproken over je wensen. Ga voor je winkelen gaat (ook online!) even goed vaststellen welke keuken je nodig hebt. Bekijk je woonsituatie. Woon je alleen of met een partner zonder kinderen? Of heb je een groot huishouden. Houd je van koken of gebruik je de keuken soms een dagje niet terwijl je laat bezorgen. Kook je vaak met meerdere mensen? In het laatste geval moet je dan voldoende werkblad hebben. Kun je leven met een kunststof aanrechtblad? Of moet het graniet zijn. Bedenk dat bij een betaalbare keuken, je waarschijnlijk niet de hoogste kwaliteit graniet krijgt. Ook keukenproducenten proberen hun winst te maximaliseren.

Controleer de kwaliteit altijd

Betaalbare keukens hoeven niet propvol te zitten met verfijnde snufjes. Er hoeft geen speciale stoomoven aanwezig te zijn. De kraan hoeft geen kokend water te leveren. Maar, zoals aan het begin van dit artikel al gezegd, ze moeten wel voldoen aan een basiskwaliteit. Check dan ook de volgende punten om er zeker van te zijn dat je keuken na een aantal jaren er niet schots en scheef bij hangt:

• Plaatmateriaal is minimaal 16 mm

• Zijkanten van de kasten zijn afgewerkt met ABS-kantenband (en geen papieren fineer)

• Poten zijn verstelbaar

• Laden hebben een softclose systeem

• Houten aanrechtblad is van multiplex (en niet van spaanplaat)

Net geen betaalbare keukens kunnen het wel worden

Het kan zijn dat je budget en de keukens die je ziet en mooi vindt net niet overeenkomen. Dat je steeds 1.000 euro duurder uit bent dan je eigenlijk uit wilt geven. Dan is er nog een mogelijkheid om net te dure keukens je ruimte binnen te halen. Wachten. Geduld is een schone zaak en wordt uiteindelijk wel uitbetaald. Noteer welke keukens je belangstelling hebben en check geregeld de aanbiedingen. Op een bepaald moment komen betaalbare keukens ineens met korting voorbij. Sla dan je slag om zo binnen je budget die net te dure keuken toch naar je toe te krijgen.