Alles wat je moet weten over radiatoren

Close-up in selective focus of thermostat valve from a white radiator, central heating system, hanging on blue cyan wall.

Een fijne temperatuur in huis lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Als je de woning goed wilt verwarmen, heb je de keuze uit verschillende verwarmingsmogelijkheden. Een woning verwarmen door middel van radiatoren is de meeste voorkomende manier. Daarnaast zijn de keuzes eindeloos. Als je een radiator installeert zijn deze relatief voordelig te plaatsen, en hoeft de woning niet geheel aangepast te worden. Ook hier kan je weer kiezen om je radiator individueel aan te sluiten of op de centrale verwarming. Wil jij ook een radiator kopen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over radiatoren.

Waar moet je een radiator plaatsen?

Ten eerste is het natuurlijk van belang om te bepalen waar een radiator geplaatst moet worden. In de meeste gevallen zien we dat een radiator onder een vensterbank en tegen de buitenmuur geplaatst wordt. Zo kun je van de meeste warmtespreiding genieten. Hierbij is het wel van belang dat de buitenmuur voldoende geïsoleerd is.

Wil je liever de radiator niet in het zicht hebben, en vind je het een stoorzender voor jouw interieur? Kies dan voor een ombouw voor je radiator.

Vraag ook om advies van een professionele cv-installateur als je een radiator gaat plaatsen. De installateur weet precies te vertellen hoe je de ruimte optimaal kan benutten voor een gelijkmatige en goede luchtspreiding.

Vermogen

Voor een fijne temperatuur in huis is het belangrijk dat de juiste warmteverspreiding wordt toegepast. Het is hier van belang dat je goed moet weten hoeveel radiatoren er nodig zijn en welke capaciteit ze nodig hebben. Dit hangt af van de grootte van de ruimte en de mate waarin de woning is geïsoleerd.

Bij goed geïsoleerde woningen is een radiator met zeer hoog vermogen natuurlijk minder hard nodig. De woning verliest minder snel zijn warmte en zal sneller op temperatuur blijven.

Ga in zee met een professional en laat hem de berekening uitvoeren. Zo ben je altijd verzekerd van een correcte berekening, en haal je dus het maximale uit je radiatoren.

Prijs

Wat ben ik kwijt als ik een radiator wil kopen? Dit is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden, omdat de prijzen heel erg uiteenlopen. Dit hangt bijvoorbeeld af van het vermogen van de radiator, maar ook op de manier van de plaatsing van de radiator. Ga je voor een individuele plaatsing? Dan betaal je logischerwijs minder dan als je kiest voor nieuwe radiatoren met cv-installatie. Wij zetten de gemiddelde kosten op een rijtje:

Individuele radiator: 

Een radiator die individueel geplaatst wordt, zal ongeveer tussen de €75 en €300 kosten. Het verschil in de prijs zit hem vooral in het design en vermogen van de radiator. Je kunt het verder zo duur maken als je zelf wilt.

Cv-installatie met radiatoren: 

Een complete cv-installatie inclusief radiatoren kost in een normale woning ongeveer €7.500. Bij een grotere woning ligt de prijs al snel tussen de €10.000 en €12.000. Als je deze laat plaatsen door een erkende cv-installateur (wat wij wel aanraden) zullen daar ook nog plaatsingskosten bovenop komen.

(Bron: radiatorendiscounter.nl)