Wat is de beste manier om een kelderlekkage te verhelpen?

Lekkage
Een kelderlekkage kan grote schade aanrichten en leiden tot vochtproblemen in je huis. Gelukkig zijn er effectieve methoden om dit probleem aan te pakken en toekomstige lekkages te voorkomen. Hieronder zijn de beste stappen om een kelderlekkage te verhelpen.

Oorzaak van de lekkage opsporen:

De eerste stap is het ontdekken van de bron van de kelderlekkage. Vaak komt water binnen via scheuren in de muren of vloer, of door slechte afvoer rondom het huis. Controleer de buitenkant van je huis op geblokkeerde goten en slecht aflopende grond die water naar je kelder leidt.

Scheuren of gaten repareren

Kleine scheuren kunnen vaak worden gerepareerd met waterdichte kit of cement. Voor grotere scheuren is het raadzaam een professional in te schakelen die speciale injectietechnieken kan gebruiken om de scheuren te dichten.

Kelder waterdicht maken

Een effectieve manier om toekomstige lekkages te voorkomen is het aanbrengen van een waterdicht membraan op de binnen- of buitenmuren van de kelder. Dit vormt een barrière tegen water en voorkomt dat het je kelder binnendringt.

Drainagesysteem plaatsen

Een goed drainagesysteem kan helpen om water weg te leiden van je kelder. Een Franse drain, bijvoorbeeld, is een uitstekende optie. Dit systeem bestaat uit een geperforeerde pijp die rondom de fundering van je huis wordt geplaatst om water af te voeren naar een veilige plek.

Sump pomp installeren

Voor kelders die regelmatig met waterproblemen te maken hebben, kan een sump pomp een uitkomst bieden. Deze pomp wordt in een put in de keldervloer geïnstalleerd en pompt overtollig water je huis uit.

Vochtbeheersing

Naast het verhelpen van de lekkage is het belangrijk om de luchtvochtigheid in je kelder te beheersen. Een luchtontvochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op een veilig niveau te houden en schimmelvorming te voorkomen.

Geholpen?

Door bovenstaande stappen te volgen, kun je effectief een kelderlekkage verhelpen en je huis beschermen tegen toekomstige waterproblemen. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen en alert te blijven op tekenen van nieuwe lekkages. Is je keldervloer door vocht gaan ‘werken’? Lees dit blog over een vloer egaliseren.