Verschillende soorten ventilatie voor in huis zoals mechanische ventilatie

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten ventilatoren beschikbaar. De eenvoudigste oplossing is een ventilator die lucht laat circuleren met mechanische ventilatie. Deze ventilatoren worden geleverd met functies zoals ventilatoren met grote bladen om de lucht heen en weer te blazen en compacte ventilatoren voor het creëren van een frisse wind. Sommige nieuwere ventilatoren met hoog rendement hebben functies zoals thermostatische regelaars, die de temperatuur van de lucht in de kamer kunnen regelen. De automatische uitschakelfunctie voorkomt ook dat je ventilator onnodig aan gaat terwijl je onder de douche staat of een bad neemt.

Door een ventilator voor buitenventilatie aan jouw badkamer toe te voegen, verminder je de hoeveelheid damp die kan zorgen voor allerlei problemen. 

Denk na over de plaatsing van ventilatie

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe badkamerventilator, is de locatie waar deze wordt geplaatst. Woon je in een huis met een schuin plafond, dan is het plaatsen van de ventilator in het plafond misschien niet de beste optie. Zoek een plek om waterophoping rond de ventilator en de deur van de badkamer te voorkomen.

Anderzijds kan een mechanische ventilatiebox het beste in de buurt van de CV geplaatst worden. Zo’n ventilatiebox zorgt ervoor dat de lucht naar buiten wordt  afgezogen. De bedieningsknop kan je elders plaatsen. In de keuken of badkamer bijvoorbeeld. Het hebben van een mechanische ventilatiebox is het handigst om goede controle te hebben over het afvoersysteem.