Airco modellen: welke variant is het beste voor in de woonkamer? 

airco modellen

Je ziet tegenwoordig dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van airconditioning, ook in ons land. Het is een milieuvriendelijke manier om een ruimte van verkoeling en warmte voorzien, omdat voor een groot deel de bestaande lucht wordt omgezet in warmte of kou. Zo hoeft er dus niet telkens nieuwe energie worden geleverd. Ontdek in dit artikel alles over de verschillende airco modellen en welke variant het geschiktst is voor in de woonkamer.

Verschillende modellen airco’s

Er zijn verschillende airco modellen verkrijgbaar om je woning te koelen en te verwarmen met ieder hun unieke eigenschappen. Wanneer je bijvoorbeeld in meerdere ruimtes warme en koude lucht wil verspreiden kun je het beste kiezen voor de multi-split airco, en als je een airco zoekt voor een ruimte is een single split airco of een mobiele airco een geschikte optie. Hieronder zie je de soorten op een rijtje. 

Single split airco 

De single split airco is een airconditioning systeem met een binnen en buitenunit die met elkaar samenwerken. Wanneer deze geïnstalleerd is op een vaste plaats kun je de omgeving in snelle tijd efficiënt verwarmen. Een voordeel van de single split airco is dat deze weinig plek inneemt, en ook niet veel lawaai maakt. Ze zijn erg geschikt om in een specifieke ruimte de koele lucht of warmte te verspreiden. Voor in kleine en gemiddeld grote woonkamers is dit dus een geschikte optie. 

airco modellen

Multi-split airco

De multi split airco wordt gebruikt wanneer je meerdere ruimtes of kamers wil voorzien van warmte en verkoeling. Omdat dit systeem het mogelijk maakt om meerdere binnenunits aan te sluiten op de buitenunit, en deze individueel in te stellen op de temperatuur die je zelf wenst. Daarom is deze optie geschikt voor een kantoorpand met meerdere ruimtes of een gehele woning met tot en met vijf verschillende kamers. 

Mobiele airco

De mobiele airco is een andere optie die erg handig is wanneer je bijvoorbeeld afwisselend ruimtes wil koelen of verwarmen. Zo kun je overdag de airco in de woonkamer gebruiken, en ’s avonds meenemen naar de slaapkamer. Handig voor wanneer je alleen woont en niet constant de airco nodig hebt. Bovendien is deze optie het goedkoopst. 

Kortom, wanneer je alleen een airco zoekt voor je woonkamer, is een mobiele airco geschikt, of een single split airco. Als je naast de woonkamer ook nog andere ruimtes tegelijkertijd wil voorzien van koele en warme lucht, kun je voor een multi split airco kiezen.