De laatste touch voor schilderijen

Lijst kopen

Een vriend van mij is kunstenaar en schildert prachtige landschappen, portretten, abstracte werken, noem maar op. Ik weet pas dat een van zijn werken af is als hij hem heeft ingelijst en opgehangen aan zijn wand van voltooide werken. Alles zit netjes in een schilderijlijst met een mooie passe-partout eromheen en daarmee geeft het ook echt daadwerkelijk de indruk dat het werk af is, want anders blijft het een beetje zo in het midden hangen. Wanneer hij klaar is en het werk heeft opgehangen, voegt hij ook geen kloddertje meer toe. Dan is het helemaal klaar en kan het verkocht worden.

Een herinnering aan je vakantie

Een andere vriend van mij woont sinds kort op zichzelf en woonde daarvoor heel lang bij zijn moeder. Bij zijn moeder hangen ook veel lijsten aan de muur, waaronder een fotolijst 60 x 80 met daarop een afbeelding van de Ponte Vecchio in Florence, Italië. Daar, op die monumentale brug in dat prachtige stadje in het land der liefde en passie is zijn moeder ooit ten huwelijk gevraagd en sinds zijn vader dood is, hangt die afbeelding daar aan de muur met een prachtige lijst eromheen, als aandenken aan al de liefde die ze samen met haar man heeft gedeeld.

Een lijst is eenmaal essentieel

Kortom, ik kan er om heen blijven draaien maar dat heeft geen enkele zin: iedere foto of portret of schilderij of wat dan ook dat je in je huis op wilt hangen, heeft nou eenmaal een lijst nodig. Punt uit. Basta. Ik ben misschien wat fel in mijn mening over dit onderwerp maar ik zou gewoon voor niemand willen dat ze een slechte eerste indruk krijgen van een belangrijk iemand die hun huis binnenkomt en op dat soort dingen let. Want ik weet dat ik niet de enige ben en ik wil gewoon gênante situaties zien te voorkomen. Dus koop een lijst.