Een vergunning nodig voor een overkapping in de tuin?
Om het woongenot te verbeteren kiezen veel mensen voor een upgrade in de tuin. Door een houten overkapping krijg je tuin meer uitstraling, maar belangrijker is dat je meer kan leven in de tuin! Naast dat er werk komt kijken bij het uitzoeken en bouwen van de overkapping, is een juridisch onderzoek ook belangrijk. Door vooraf op de hoogte te zijn van de regels binnen je gemeente voorkom je later vervelende verrassingen. In veel gevallen is er voor een overkapping vergunning nodig.
Regels voor verschillende overkappingen
Bij een overkapping wordt er een verschil gemaakt in een overkapping aan huis en een vrijstaande overkapping. Aan huis mag een overkapping niet hoger zijn dan de hoogte van het huis. Indien je een hoge woning hebt, is maximaal vier meter toegestaan. Voor een overkapping met een plat dak is de maximale hoogte drie meter. Dit geldt voor zowel een vrijstaande overkapping als een overkapping aan huis. Naast de hoogte van de overkapping is de oppervlakte ook van belang. Een overkapping wordt gezien als een aanbouw en hierdoor mag je maximaal 30 meter vergunningsvrij bouwen.
Doe vooraf onderzoek bij de gemeente
Indien je hoger wil bouwen dan toegestaan of de overkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg, dan gebruiken gemeenten hiervoor de lokale regelgeving. Het is daarom raadzaam om het bouwbesluit van de gemeente door te nemen, deze is altijd aanwezig op de website van de betreffende gemeente. In sommige gevallen is er alleen een meldingsplicht, maar het kan ook voorkomen dat je voor de overkapping een vergunning moet aanvragen.
Indien je bent begonnen met de bouw van de overkapping maar de gemeente attendeert je op het aanvragen van een vergunning, dan dien je de werkzaamheden te stoppen. Allereerst moet je de aanvraag voor een vergunning doen. Totdat je goedkeuring van de gemeente hebt mogen er geen werkzaamheden plaatsvinden. Na het ontvangen van de omgevingsvergunning kan je weer aan de slag! Desondanks beboet de gemeente je vanwege het niet naleven van de wet. Bekijk daarom vooraf goed wat de regels binnen je gemeente zijn om problemen te voorkomen.