Groendak

Een groen dak, een levend dak, een tuindak of een ecodak zijn allemaal termen voor hetzelfde: een dak of terras waar opzettelijk vegetatie of leefgebied voor dieren in het wild wordt gecreëerd. Of het nu op de begane grond is met een ondergrondse parkeergarage eronder of veel verdiepingen hoger, deze daken kunnen worden ontworpen als recreatieruimtes waar mensen van kunnen genieten, als visuele, duurzame of ecologische kenmerken om dieren in het wild te ondersteunen of een combinatie van beide.

Waarom zijn ze zo populair?

Omdat steeds meer groene ruimte is verdwenen naar woningen en commerciële gebouwen en de noodzaak voor ons allemaal om ons steentje bij te dragen om de menselijke impact op klimaatverandering terug te draaien, duidelijker wordt, is de populariteit van het groendak enorm in een stroomversnelling gekomen, vooral in Amsterdam. en andere dichtbevolkte, door groen uitgehongerde steden over de hele wereld. In 2017 groeide de markt voor groendaken zelfs elk jaar met 17%.

Soorten groen daken

Groen daken worden over het algemeen gecategoriseerd als intensief en extensief

Intensieve systemen zijn systemen die worden gebruikt als recreatieruimten en bevatten vaak soortgelijke kenmerken als traditionele parken en tuinen, zoals struiken, bomen, bestrating, gazons en zelfs waterpartijen. Ze worden vaak daktuinen genoemd. Waar stedelijke voedselteelt gewenst is, zijn meestal intensieve groendaken nodig om voor voldoende bodemvolume te zorgen.

Uitgebreide systemen zijn normaal gesproken bedoeld om vanaf een andere locatie te worden bekeken als visuele of ecologische kenmerken en, anders dan voor onderhoudsdoeleinden, lopen er meestal geen mensen op. De meeste groendaken vallen in deze categorie en bevatten sterkere, meer droogtetolerante plantensoorten zoals sedums, mossen en wilde bloemen.

Uitgebreide groendaken die speciaal zijn ontworpen om leefgebieden voor planten en dieren te creëren, kunnen biodiverse daken worden genoemd. Dit type daken wordt in toenemende mate gespecificeerd in stedelijke gebieden om door de ontwikkeling verloren leefgebied te herstellen.

Kosten

Zoals bij elk bouwproces, zijn de kosten van een groendak afhankelijk van de specificatie en zijn er veel varianten waarmee rekening moet worden gehouden bij het specificeren van een groendak. Aan schuine daken zijn echter hogere kosten verbonden vanwege de extra veiligheidsmaatregelen die nodig kunnen zijn voor aanleg en onderhoud.

Rubberen dakbedekking is erg veelzijdig en we hopen dat deze blog je een andere manier laat zien waarop je je rubberen dak kunt gebruiken. Met het effect dat we allemaal hebben op klimaatverandering, is groendak een positieve manier waarop we duurzaamheid en biodiversiteit kunnen beïnvloeden.