Kies jij epdm voor jouw dakbedekking?

Epdm is een materiaal dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Er worden bijvoorbeeld rubbers voor autodeuren en autoramen van gemaakt. Maar het kan ook toegepast worden als afdichting van dakgoten en voor het waterdicht maken van daken. En over dat laatste willen we het vandaag graag hebben: epdm als dakbedekking. Wat zijn hier nu de voordelen van, waarom zou je juist dit materiaal gaan gebruiken op je dak? En kun je hier zelf mee aan de slag of moet je dit per definitie door een professional aan laten leggen? 

Wat is epdm?

Maar de belangrijkste vraag die jij misschien wel hebt, is wat voor materiaal dit nu eigenlijk is. De afkorting epdm zal de meeste mensen weinig zeggen. En ook als je weet waar het voor staat, wordt het waarschijnlijk nog niet veel duidelijker. Het staat voor ethyleen propyleen dieen monomeer. Een hele mond vol, maar het belangrijkste voor jou om te weten is dat het hier gaat om een synthetische variant van rubber. Dit rubber is erg dun en flexibel en je kunt het gewoon met lijm bevestigen. Hierdoor kun je er als doe-het-zelver echt prima mee aan de slag gaan! Je kunt epdm verlijmen op heel veel verschillende ondergronden, zoals:

  • bitumen
  • beton
  • hout, OSB platen en underlayment platen
  • metalen, zoals zink
  • PIR isolatieplaten

Eigenlijk kan het dus bijna overal op vast gelijmd worden en dat is meteen een van de grote voordelen van dit materiaal! Een ander groot voordeel is dat het helemaal waterdicht is en dat je door het verlijmen er ook voor zorgt dat er geen enkele kier in de dakbedekking komt te zitten. Zo weet je zeker dat je dak volkomen waterdicht is en dat je geen lekkage in je woning zult krijgen! En dat is natuurlijk een heel belangrijke eigenschap van epdm, want wat heb je aan een dakbedekking die niet volledig waterdicht is?!

Meer voordelen

Maar er zijn veel meer voordelen te noemen. Zo is epdm bestand tegen eigenlijk alle temperaturen, van 75 graden onder nul tot 125 daarboven. Dit zal nergens zomaar gehaald worden, zelfs niet in de strengste winters en in de heetste zomers. Bovendien heeft blootstelling aan Uv-straling ook geen nadelig effect op dit materiaal, het is daar namelijk uitstekend tegen bestand! Doordat het zulke goede eigenschappen heeft, gaat het ook erg lang mee. Je kunt wel vijftig jaar plezier hebben van jouw epdm dakbedekking en dat is natuurlijk prettig, want je dak vervangen is niet een klus die je iedere paar jaar wilt doen! Er is ook een klein nadeel te noemen en dat is het feit dat het wat duurder is dan andere materialen op het gebied van dakbedekking. Tenminste, bij aankoop. Als je het berekent per jaar dat je er gebruik van zult maken, dan is het alsnog goedkoop, aangezien andere materialen een veel kortere levensduur hebben. Al met al zijn er dus heel veel redenen om juist voor dit synthetische rubber te kiezen voor jouw dak! Wil jij dit ook gaan gebruiken op jouw dak? Ga dan naar EPDM XL, zij verkopen alleen de beste kwaliteit van dit materiaal!