Waarom bomen zo belangrijk zijn

bomen-kopen

In totaal zijn 1,6 miljard mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van bomen, zoals de olijfwilg. Door fotosynthese zijn bomen de schoonmakers van onze planeet: ze absorberen schadelijke verontreinigende stoffen en geven schone zuurstof af om te ademen. Bomen hebben het vermogen om schadelijke gassen zoals koolstofdioxide te verwijderen, waardoor de lucht die we inademen gezonder wordt. Luchtvervuiling is in veel steden een probleem, vooral door het drukke verkeer. Bomen nemen deze verontreinigende stoffen op en zetten ze om in zuurstof. Hierdoor wordt de lucht die we inademen een beetje schoner. Een grote boom kan tot vier personen per dag van zuurstof voorzien. Bomen zoals de Japanse sierkers zijn dus erg belangrijk

Bomen vergen water

De beschikbaarheid van water heeft een directe impact op de gezondheid van bossen. Bomen bestaan ​​voor meer dan 50% uit water en hebben een constante warmtebron nodig om te groeien en gezond te blijven. Als zodanig werkt hout als een natuurlijke spons die regen vangt, filtert en overtollig water voorzichtig afvoert. Zo verkleinen bomen het risico op natuurrampen zoals overstromingen en aardverschuivingen. Bomen kunnen ook elk jaar meer dan 15.000 gallons water opvangen. Meer bomen betekent minder overstromingen! Dat is handig in Nederland, omdat er zo minder gevaar is voor overstromingen en kan dat helpen tegen de toekomstige problemen waartegen we aanlopen.

Bossen zorgen voor meer dieren

Bossen bevatten ongeveer 80% van de biodiversiteit in de wereld. Een enkele boom herbergt honderden soorten insecten, schimmels, mossen, zoogdieren en planten. Bomen creëren een omgeving waarin anders niet-bestaande planten groeien. Boombloemen, vruchten, bladeren, knoppen en boomdelen worden door veel verschillende soorten gebruikt. Bacteriën en schimmels in hout veroorzaken bederf en maken het nestelen voor sommige vogels gemakkelijker. Bomen zorgen ook voor schaduw, verlagen de water- en luchttemperatuur en dragen bij aan de gezondheid van het aquatische ecosysteem als geheel.