Wat is een complete set vloerverwarming?

tv meubel

Veel mensen willen vloerverwarming in hun huis. Dat is niet gek, want vloerverwarming kent ontzettend veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld radiatoren die je in veel ouderwetsere huizen terugvindt. Ten eerste is vloerverwarming een stuk zuiniger dan radiatoren. Dit komt doordat vloerverwarming de ruimte vanaf de grond geleidelijk verwarmd, terwijl de radiator dit vanuit één plek doet. Hierdoor gaat er minder warmte verloren door luchtstromen en luchtcirculatie. Daarnaast is een vloerverwarming natuurlijk een stuk fraaier dan een grote witte radiator in je huis. 

Een vloerverwarming zie je niet, waardoor je ook nog eens ruimte overhoudt in je woonkamer. Kortom, een vloerverwarming kent veel voordelen. Wel is het een flinke investering en kost het ook nog eens geld om mensen in te huren die dit voor je aanleggen. Je kunt echter zelf een poging wagen een complete set vloerverwarming aan te schaffen en het met behulp van een gebruiksaanwijzing aan te leggen. In dit artikel vertellen we je waar een complete set vloerverwarming uit bestaat. 

De noppenplaten in de complete set vloerverwarming

Ten eerste is de complete set vloerverwarming voorzien van een noppenplaat. Een noppenplaat is niet te missen als je zelf een vloerverwarming gaat aanleggen. Een noppenplaat is een plaat met isolatiemateriaal aan de onderkant en een profiel van noppen aan de bovenkant. Je kunt de buizen tussen deze noppen gemakkelijk klemmen. De buizen waar uiteindelijk het warme water doorheen moet gaan stromen, blijven op deze manier goed op hun plek liggen. 

Verdeler

Ten tweede bestaat een complete set vloerverwarming uit een verdeler. Deze heeft als doel om het water rond te pompen vanuit de CV ketel door de buizen heen. Een verdeler is erg belangrijk voor een water vloerverwarming, omdat dit het centrale punt is van het verwarmingssysteem. 

Vloerverwarmingsbuis

Je hele vloerverwarming is natuurlijk niks waard zonder een vloerverwarmingsbuis. Dit is een buis gemaakt van etheen en octeen en heeft gemiddeld een diameter van 1,6 centimeter. Uiteindelijk leg je de vloerverwarmingsbuizen aan met een ruimte er tussen van ongeveer 10 centimeter. Wanneer het hele systeem is aangesloten, wordt hier vervolgens het water doorheen gepompt. 

Randisolatie

Ook randisolatie mag niet ontbreken in een complete set vloerverwarming. Dit is namelijk een soort isolatiemateriaal wat, zoals de naam al zegt, aan de rand van een ruimte wordt aangelegd. Bij een vloerverwarming heeft het nog een andere functie. Dit materiaal zorgt er namelijk voor dat de verwarmde dekvloer en afwerkvloer uit kunnen zetten en kunnen krimpen zonder dat hier scheuren in ontstaan. 

Wartel sets

Je zult wellicht nog nooit van een wartel set gehoord hebben, maar een wartel is een moer waarmee twee vlakke uiteinden van in dit geval een waterleiding aan elkaar gemonteerd kunnen worden. Hierdoor is de aansluiting waterdicht. 

Vloerbochten

Het laatste dat je kunt vinden in een complete set vloerverwarming zijn vloerbochten. Deze zorgen ervoor dat je de buizen makkelijk in een bocht kunt leggen zonder dat ze hierdoor beschadigen. Dit is natuurlijk ook nodig, omdat je niet wilt dat er door het buigen van de buis gaten in ontstaan.